Ortodonti
Ortodonti, alt ve üst çenedeki dişlerin düzeninin ve çenelerin uyumunun incelendiği, teşhis ve tedavinin buna göre yapıldığı bir bilim dalıdır. Çapraşık dişlerin olumsuz sonuçları vardır. Estetik açıdan rahatsız edici bir görünümün yanı sıra ağız ve diş sağlığı açısından pek çok istenmeyen hastalığa davetiye çıkaran bu süreç ortodontik tedavi ile düzeltilmektedir. Başta büyük şehirlerde olmak üzere ülkemizin çoğu şehrinde ve çoğu diş kliniğinde tedavi yapılsa da İzmir'de ortodonti alanında birçok profesyonel hekim bulunmaktadır.
Dişlerde Çapraşıklaşma Neden Oluşur?
Ortodontik tedavi gerektiren diş çapraşıklıklarının oluşmasının birden çok nedeni vardır. Hem genetik hem de çevresel faktörler dişlerin tıkanmasına neden olabilir.
Çene ölçüsü ile diş ölçüsü arasında uyumsuzluk,
Etkili ağız ve diş bakımı yapılmadığında süt dişlerinin çürümesi ve diş kayıpları,
Süt dişlerinin kaybından sonra çıkan dişlerin kayması,
Bademcik ve geniz eti sorunları,
ağızdan soluma,
Uzun süre emzik ve biberon emmek ve benzeri sebepler iskelet sorunlarına neden olur ve ağızda diş çapraşıklığı ve kapanma bozukluğu gibi birçok rahatsızlığa neden olur.
Ortodontik Tedavi İle Dişleri Düzeltmek Gerekli mi?
Ortodonti, çarpık dişleri tedavi ederek sağlıklı ve düzgün bir diziliş sağlar. Sürme sürecinde dişlerin yanlış dizilimi ağız ve diş sağlığını olumsuz etkiler. Dişlerin yanlış sıralanması diş fırçalamanın etkinliğini azalttığı için bazı sağlık sorunlarına neden olur. Onların arasında;
diş eti rahatsızlıkları,
Diş çürüğü ve buna bağlı diş kayıpları,
Çene kasları yoğun baskı altında temporomandibular eklem rahatsızlıklarına neden olur,
Temporomandibular eklem rahatsızlıklarına bağlı baş, sırt ve omuz ağrıları,
Çiğneme ve konuşma bozuklukları
Estetik görünüme bağlı olarak özgüven sorunları ve benzeri şikayetler vardır.
Ortodontik tedavi hem dış görünüm hem de sağlık açısından son derece önemlidir. Uzun süreli bir tedavi yöntemi olduğu için oluşabilecek rahatsızlıklar göz ardı edilmemeli ve en kısa sürede çözüme ulaşılabilmesi için alanında uzman bir ortodontiste gidilerek problem belirlenmelidir.
Ortodontik Tedavide Yaş Sınırı Var mı?
Ortodonti sadece dişlerin yanlış hizalanması ile ilgilenmez. Alt veya üst çenenin ön veya arka olduğu iskelet problemlerinin tedavisini de kapsar. Çarpık dişlerin tedavisinde belirli bir yaş sınırı yoktur. Yetişkin hastalar da dişlerindeki bozuklukları gidermek ve sağlıklı bir gülüş elde etmek için bu tedaviye sıklıkla başvururlar. Ancak çene kemiği rahatsızlıklarında 12 yaşından önce gerekli müdahalelerin yapılması önerilir. İleri yaşlarda yapılan çene tedavileri hem ortodontik hem de cerrahi teknikler gerektirir. Bu nedenle 7 yaşından önce yapılan ortodontik muayene ile problemlerin tespit edilmesi hem daha hızlı hem de daha etkili bir tedavi süreci açısından büyük önem taşımaktadır.