Kanal Tedavisi
Kanal tedavisi, kanaldaki çürük veya enfeksiyonun temizlenmesi ve dişin onarılması için uygulanır. Pulpa adı verilen pulpa enfekte olduğunda kanaldaki pulpa çıkarılır ve oluşan boşluk iyice dezenfekte edilir. Daha sonra boşluk doldurulur ve kapatılır, böylece bakterilerin yeniden enfekte olması önlenir.
Kanal tedavisi en sık önerilen tedavi yöntemlerinden biridir. Dişteki sorunların giderilmesi ve dişin onarılmasının sağlanması açısından oldukça başarılı sonuçlar sağlayan kanal tedavisi süreci için endişelenmenize gerek yoktur.
Kanal tedavisinde dişin pulpa adı verilen kısmı çıkarılır. Bu yumuşak dokunun çıkarılmasının diş sağlığına olumsuz bir etkisi yoktur. Dişin etrafındaki diğer dokular pulpa çıkarıldığında dahi dişi beslemeye devam ettiği için doğal dişi çekmek yerine korumak amacıyla pulpa kısmı alınır.
Kanal tedavisinin ağrılı bir tedavi yöntemi olduğuna dair yaygın bir inanış olsa da uzman bir diş hekimi tarafından yönetilen tedavi sürecinde endişe edilecek bir ağrı yoktur. Kanal tedavisi birçok işleme göre hem hızlı hem de etkili sonuç veren bir tedavi yöntemidir. Genellikle lokal anestezi etkisi altında gerçekleştirilen işlem, dişe açılan delikten enfekte pulpaya ulaşmayı mümkün kılar. Böylece iltihaba neden olan bakterilerle birlikte pulpa çıkarıldıktan sonra diş kapatılır veya enfeksiyonun boyutuna göre dişin içine ilaçlar konularak geçici dolgu yapılır.
Tedavi sonunda dişler doldurularak yeni bakteri oluşumu ve birikmesi engellenir. Bazı durumlarda kanal tedavisi sonrası diş restorasyonu gerekebilir.